Dušené srnčí
Suroviny
- 2 g Hřebíček
- 1000 g Srnčí maso
- 80 g Prosciutto sušené
- 10 g Rozmarýn čerstvý
- 100 g Máslo čerstvé
- 70 g Cibule
- 2 g Jalovec
- 36 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 4 g Citronová kůra
- 4 g Petržel kudrnka
- 80 ml Ocet vinný červený
- 80 ml Víno červené
- 24 ml Víno Marsala
- 1 ks Bobkový list
- 1 špetka Nové koření celé
- 1 stroužek Česnek
- 500 l Hovězí vývar základní
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 15561 kcal
- Sacharidy 926 g
- Tuky 29 g
- Sodík 330146 mg
- Bílkoviny 2833 g
- Uhlovodany 919 g
- Cholesterol 155 mg
- Draslík 80947 mg
- Vláknina 6670.1 mg
- Vitamín A 6670.1 mg
- Vitamín B6 12.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 505.5 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 311.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rozmarýn, cibuli, česnek a prosciutto pokrájíme nadrobno a osmahneme na 1/2 rozehřátého másla. Smažíme do změknutí, poté osolíme, opepříme a přidáme srnčí maso, které necháme osmahnout z obou stran.
-
2
Vývar přivedeme k varu a necháme na mírném plameni vařit. K masu přilijeme ocet a vaříme do jeho vyvaření, potom přilijeme víno a vaříme do zhoustnutí šťávy.
-
3
Na pánev přilijeme 1/2 vývaru, přidám všechno koření a přiklopené poklicí necháme zvolna 1 hodinu vařit. Dle potřeby přiléváme horkou vodu, občas zamícháme.
-
4
V druhém hrnci si rozpustíme zbytek másla, vmícháme po troškách mouku, povaříme 1 minutu a poté vlijeme zbytek vývaru. Vaříme do zhoustnutí. Takto připravenou omáčku vlijeme k masu, podlijeme vínem Marsala, osolíme a opepříme dle chuti. Povaříme cca 20 minut.
-
5
Hotovou omáčku servírujeme posypanou nasekanou petrželí a citronovou kůrou.