Lasagne al forno

Hodnocení 2x 1x
Čas přípravy: 185 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 60 g Cibule
  • 90 g Játra kuřecí
  • 95 g Máslo čerstvé
  • 40 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 30 g Mrkev kořen
  • 60 g Sýr Parmezán
  • 20 g Celer řapíkatý
  • 150 g Mozzarella
  • 125 g Těstoviny Lasagne
  • 120 g Pancetta
  • 500 g Hovězí maso mleté
  • 2 g Oregano sušené
  • 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 3850 ml Hovězí vývar základní
  • 48 ml Dolin - Vermouth
  • 12 ml Protlak rajčatový
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 špetka Muškátový oříšek
  • 1 stroužek Česnek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 746 kcal
  • Sacharidy 29 g
  • Tuky 45 g
  • Sodík 2355 mg
  • Bílkoviny 52 g
  • Uhlovodany 23 g
  • Cholesterol 11617.4 mg
  • Draslík 809.2 mg
  • Vláknina 1554.1 mg
  • Vitamín A 1554.1 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6.4 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 22.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na rozehřátém másle (35 g) necháme osmahnout nakrájenou zeleninu, pancettu a česnek. Opékáme na mírnějším ohni do změknutí, poté přidáme mleté maso, osolíme, opepříme a okořeníme špetkou muškátového oříšku a oreganem.

  • 2

    Přidáme pokrájená kuřecí játra, zalijeme vermutem a zprudka vaříme do vyvaření tekutiny. Potom přilijeme vývar, rajčatový protlak a necháme 2 hodiny vařit. Směs nesmí vyschnout, doléváme horkou vodu dle potřeby, pouze na konci necháme vyvařit.

  • 3

    K uvařenému masu přilijeme 25 ml smetany, odstavíme z plotny a necháme 5 minut odležet. Poté vmícháme vajíčko.

  • 4

    Připravíme si bešamelovou omáčku:

  • 5

    Máslo (60 g) necháme rozehřát, přidáme 40 g hladké mouky, špetku muškátového oříšku a za pečlivého míchání necháme 1 minutu povařit do zhoustnutí. Na závěr osolíme, opepříme a vmícháme 125 ml smetany. Omáčku odstavíme a necháme zvolna vychládat.

  • 6

    Troubu rozehřejeme na 185°C. Zapékací mísu o velikosti cca 25x20 cm vymažeme tukem.

  • 7

    Lasagne připravíme dle návodu.

  • 8

    Na dno misky dáme vrstvu masa, posypeme vrstvou mozzarelly, překryjeme vrstvou lasagní a ty zalijeme polovinou bešamelu, posypeme polovinou strouhaného parmezánu. Celý postup opakujeme, vrchní část bude zakončena bešamelem, posypaným parmezánem.

  • 9

    Necháme péct 40 minut, před podáváním necháme 10 minut odležet.

Komentáře k receptu