Lasagne al forno
Suroviny
- 60 g Cibule
- 90 g Játra kuřecí
- 95 g Máslo čerstvé
- 40 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 30 g Mrkev kořen
- 60 g Sýr Parmezán
- 20 g Celer řapíkatý
- 150 g Mozzarella
- 125 g Těstoviny Lasagne
- 120 g Pancetta
- 500 g Hovězí maso mleté
- 2 g Oregano sušené
- 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 3850 ml Hovězí vývar základní
- 48 ml Dolin - Vermouth
- 12 ml Protlak rajčatový
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 špetka Muškátový oříšek
- 1 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 746 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 45 g
- Sodík 2355 mg
- Bílkoviny 52 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 11617.4 mg
- Draslík 809.2 mg
- Vláknina 1554.1 mg
- Vitamín A 1554.1 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.4 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na rozehřátém másle (35 g) necháme osmahnout nakrájenou zeleninu, pancettu a česnek. Opékáme na mírnějším ohni do změknutí, poté přidáme mleté maso, osolíme, opepříme a okořeníme špetkou muškátového oříšku a oreganem.
-
2
Přidáme pokrájená kuřecí játra, zalijeme vermutem a zprudka vaříme do vyvaření tekutiny. Potom přilijeme vývar, rajčatový protlak a necháme 2 hodiny vařit. Směs nesmí vyschnout, doléváme horkou vodu dle potřeby, pouze na konci necháme vyvařit.
-
3
K uvařenému masu přilijeme 25 ml smetany, odstavíme z plotny a necháme 5 minut odležet. Poté vmícháme vajíčko.
-
4
Připravíme si bešamelovou omáčku:
-
5
Máslo (60 g) necháme rozehřát, přidáme 40 g hladké mouky, špetku muškátového oříšku a za pečlivého míchání necháme 1 minutu povařit do zhoustnutí. Na závěr osolíme, opepříme a vmícháme 125 ml smetany. Omáčku odstavíme a necháme zvolna vychládat.
-
6
Troubu rozehřejeme na 185°C. Zapékací mísu o velikosti cca 25x20 cm vymažeme tukem.
-
7
Lasagne připravíme dle návodu.
-
8
Na dno misky dáme vrstvu masa, posypeme vrstvou mozzarelly, překryjeme vrstvou lasagní a ty zalijeme polovinou bešamelu, posypeme polovinou strouhaného parmezánu. Celý postup opakujeme, vrchní část bude zakončena bešamelem, posypaným parmezánem.
-
9
Necháme péct 40 minut, před podáváním necháme 10 minut odležet.