Zagorské štrukle
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 594 kcal
- Sacharidy 31 g
- Tuky 41 g
- Sodík 238 mg
- Bílkoviny 27 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 191 mg
- Draslík 156.4 mg
- Vláknina 2100 mg
- Vitamín A 2100 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.8 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy nasypeme hladkou mouku, přidáme 1 vejce, sůl, pár kapek oleje a postupně podle potřeby budeme přilévat vodu (1-2 dl). Vypracuje hladké tuhé těsto, které rozdělíme na dvě části a vytvarujeme bochánky, které potřeme olejem a necháme asi 20 minut odpočívat.
-
2
V misce vymícháme náplň: tvaroh, sůl, rozpuštěné máslo a 2 vejce utřeme dohladka.
-
3
Na vál dáme utěrku, kterou pomoučíme, a položíme na ni jeden bochánek těsta. Válečkem ho trochu rozválíme na placku a rukama vytahujeme na tenkou placku, kterou potřeme náplní, pokapeme rozpuštěným máslem a pomocí utěrky svineme závin.
-
4
Takto to uděláme i s druhým bochánkem těsta.
-
5
Závin nakrájíme nejlépe tupou stranou nože na špalíky - štrukle - asi 8 až 10 cm široké, okraje dobře slepíme a vkládáme je opatrně do vařící vody.
-
6
Štrukle vaříme 10 minut, pak je vytáhneme, scedíme a vkládáme je na vymazaný pekáč. Pokapeme je rozpuštěným máslem a zalijeme smetanou.
-
7
Pekáč vložíme do dobře vyhřáté trouby a pečeme při 220 °C asi 25 minut dozlatova.
-
8