Hříbkové rizoto s parmezánem
Suroviny
- 60 g Cibule
- 12 g Máslo čerstvé
- 380 g Rýže loupaná
- 50 g Sýr Parmezán
- 20 g Houby sušené
- 250 g Žampiony čerstvé
- 8 g Petržel kudrnka
- 24 ml Olej olivový
- 500 ml Voda pitná
- 1000 ml Vývar drůbeží
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 2 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 814 kcal
- Sacharidy 86 g
- Tuky 18 g
- Sodík 1059 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 86 g
- Cholesterol 12.1 mg
- Draslík 491.1 mg
- Vláknina 8138 mg
- Vitamín A 8138 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.9 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Sušené houby spaříme v 500 ml vroucí vody, houby přecedíme, slitou vodu přelijeme do hrnce a necháme vařit na mírném plameni.
-
2
Pokrájenou cibuli a česnek necháme osmahnout na rozpáleném oleji s máslem. Přisypeme rýži, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Přidáme pokrájené žampiony a muškátový oříšek, necháme mírně osmahnout, poté vmícháme hříbky a svařený vývar z hub. Za občasného míchání vaříme do vypaření vývaru.
-
3
K vařící se rýži začneme postupně přilévat po naběračkách kuřecí vývar, vždy necháme úplně vyvařit a teprve potom přidáme další naběračku. Opakujeme do úplného spotřebování vývaru.
-
4
Do uvařeného rizota vmícháme posekanou petrželku a strouhaný parmezán, osolíme a opepříme dle potřeby.