Brambory zapečené s olivami
Suroviny
- 750 g Brambory vařené ve slupce
- 40 g Máslo čerstvé
- 200 g Olivy nakládané
- 50 g Strouhanka
- 30 g Tuk
- 40 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 50 g Sýr Eidam cihla 40%
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 0.5 šálek Voda pitná
- 0.5 šálek Smetana 33% (šlehačka)
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 570 kcal
- Sacharidy 49 g
- Tuky 37 g
- Sodík 1538 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 41 g
- Cholesterol 62.3 mg
- Draslík 797.6 mg
- Vláknina 16944.8 mg
- Vitamín A 16944.8 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.8 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ve slupce uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Smícháme je se zcezenými olivami nakrájenými na kousky a vložíme do zapékací mísy.
-
2
Na pánvi rozpustíme máslo, přisypeme mouku a připravíme světlou jíšku. Postupně ji zředíme vodou a smetanou, osolíme, opepříme a chvíli povaříme.
-
3
Potom do omáčky přidáme polovinu nastrouhaného sýru a nalijeme ji na brambory. Povrch posypeme na tuku osmaženou strouhankou a zbylým nastrouhaným sýrem.
-
4
Pokrm zapečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.