Pissaladiere
Suroviny
- 50 g Ančovičky konzervované
- 50 g Máslo čerstvé
- 180 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 30 g Olivy černé
- 1 ks Cibule
- 1 špetka Petržel - nať
- 1 špetka Sůl
- 3 stroužek Česnek
- 4 polévková lžíce Tapenáda se zelenými olivami
- 6 polévková lžíce Olej olivový
- 3 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 270 kcal
- Sacharidy 25 g
- Tuky 16 g
- Sodík 435 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 17.1 mg
- Draslík 80.6 mg
- Vláknina 2867.3 mg
- Vitamín A 2867.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.1 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mouku smícháme se špetkou soli a zapracujeme do ní máslo. Jakmile začne hmota připomínat hrubou strouhanku, přidáme 3 lžíce vody a vypracujeme v těsto. Připravené těsto zabalíme do potravinářské folie a alespoň na 1 hodinu vložíme do lednice.
-
2
Na pánvi zahřejeme olej, přidáme prolisovaný česnek a 2 minuty opékáme. Přisypeme na kolečka pokrájenou cibuli, zamícháme a teplotu zmírníme na minimum. Navlhčíme kus pergamenu a přikryjeme jím cibuli na pánvi. Zakryjeme pokličkou a 45 minut dusíme, dokud cibule nezměkne.
-
3
Mezitím rozválíme těsto na tenkou placku a vyložíme jím dortovou formu o průměru 20 cm. Těsto propícháme vidličkou, položíme na něj papír na pečení, zatížíme a vložíme na 10 minut do lednice.
-
4
Těsto i se zátěží pečeme 15 minut v předehřáté troubě na 220°C. Poté odstraníme zátěž i pečící papír, snížíme teplotu na 180 °C a pečeme dalších 5 minut.Upečený korpus potřeme tapenádou a naplníme cibulí. Přidáme okapané a podélně nakrájené ančovičky a vypeckované olivy.
-
5
Naplněný korpus pečeme dalších 25 - 30 minut. Před uvolněním z dortové formy necháme koláč 10 minut odstát. Nakonec posypeme nadrobno nakrájenou petrželkou.