Rizoto s citronovou příchutí

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Rýže loupaná
  • 125 ml Dolin - Vermouth
  • 100 ml Citronová šťáva
  • 1 kávová lžička Citronová kůra
  • 2 ks Šalotka
  • 1 ks Avokádo
  • 1 hrst Sýr Parmezán
  • 1 špetka Sůl
  • 1 l Vývar zeleninový
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 751 kcal
  • Sacharidy 103 g
  • Tuky 28 g
  • Sodík 1409 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 102 g
  • Cholesterol 23.3 mg
  • Draslík 979.3 mg
  • Vláknina 15843 mg
  • Vitamín A 15843 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 41.1 mg
  • Vitamín E 2.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V hrnci zahřejeme olivový olej, přidáme nakrájené šalotky a asi 3 minuty je restujeme, než jsou měkké. Přisypeme rýži a rozmícháme tak, aby všechna zrnka byla pokryta olejem. Vmícháme do rýže vermut a vaříme tak dlouho, dokud se všechen neodpaří.

  • 2

    Zmírníme var, přidáme citronovou šťávu a naběračku horkého vývaru. Vaříme, dokud se všechna tekutina nevstřebá, při vaření občas promícháme. Přidáme další naběračku vývaru a opět vaříme tak dlouho, dokud se všechna tekutina nevyvaří. Tímto způsobem spotřebujeme veškerý vývar. Rizoto musí být krémovité, pouze na povrchu může zůstat několik lžic tekutiny.

  • 3

    Vmícháme část citronové kůry a petrželku a podle chuti osolíme. Nakonec přidáme máslo, přikryjeme pokličkou a na 5 minut odstavíme. Na talíři ozdobíme zbylými proužky citronové kůry, avokádem, hoblinkami parmezánu a zbylou petrželkou.

Komentáře k receptu