Rizoto s citronovou příchutí
Suroviny
- 300 g Rýže loupaná
- 125 ml Dolin - Vermouth
- 100 ml Citronová šťáva
- 1 kávová lžička Citronová kůra
- 2 ks Šalotka
- 1 ks Avokádo
- 1 hrst Sýr Parmezán
- 1 špetka Sůl
- 1 l Vývar zeleninový
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 751 kcal
- Sacharidy 103 g
- Tuky 28 g
- Sodík 1409 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 102 g
- Cholesterol 23.3 mg
- Draslík 979.3 mg
- Vláknina 15843 mg
- Vitamín A 15843 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 41.1 mg
- Vitamín E 2.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hrnci zahřejeme olivový olej, přidáme nakrájené šalotky a asi 3 minuty je restujeme, než jsou měkké. Přisypeme rýži a rozmícháme tak, aby všechna zrnka byla pokryta olejem. Vmícháme do rýže vermut a vaříme tak dlouho, dokud se všechen neodpaří.
-
2
Zmírníme var, přidáme citronovou šťávu a naběračku horkého vývaru. Vaříme, dokud se všechna tekutina nevstřebá, při vaření občas promícháme. Přidáme další naběračku vývaru a opět vaříme tak dlouho, dokud se všechna tekutina nevyvaří. Tímto způsobem spotřebujeme veškerý vývar. Rizoto musí být krémovité, pouze na povrchu může zůstat několik lžic tekutiny.
-
3
Vmícháme část citronové kůry a petrželku a podle chuti osolíme. Nakonec přidáme máslo, přikryjeme pokličkou a na 5 minut odstavíme. Na talíři ozdobíme zbylými proužky citronové kůry, avokádem, hoblinkami parmezánu a zbylou petrželkou.