Kuře ala kohout na víně
Suroviny
- 125 g Pancetta
- 450 g Cibulka jarní
- 225 g Žampiony čerstvé
- 60 g Máslo čerstvé
- 750 ml Víno červené
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Ocet vinný
- 1 ks Kuře
- 4 ks Tymián čerstvý
- 2 ks Bobkový list
- 1 ks Karotka
- 1 ks Celer řapíkatý
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 4 polévková lžíce Martell cognac
- 0.09 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1469 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 92 g
- Sodík 890 mg
- Bílkoviny 91 g
- Uhlovodany 32 g
- Cholesterol 18149.2 mg
- Draslík 1931.1 mg
- Vláknina 22674.2 mg
- Vitamín A 22674.2 mg
- Vitamín B6 2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 111.5 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 32.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mouku smícháme se lžičkou soli a pepře. Omyté porce kuřete posypeme 1 lžící mouky.
-
2
Polovinu másla rozehřejeme a kuře na něm po všech stranách opečeme. Přidáme na proužky nakrájenou slaninu, nadrcený česnek, nakrájený celer a karotku a krátce smažíme.
-
3
Přilijeme koňak a víno, promícháme a přidáme bobkový list s tymiánem. Uvedeme do varu a pod pokličkou zvolna dusíme asi 1 hodinu.
-
4
Na pánvi rozehřejeme zbylé máslo s olejem, vsypeme cibulky a chvíli smažíme. Potom vmícháme cukr, ocet a lžíci vody a smažíme dozlatova.
-
5
Ke kuřeti přidáme zkaramelizované cibulky, vsypeme očištěné žampiony a vše dusíme ještě 30 minut doměkka.
-
6
Kuře a zeleninu vyjmeme na mísu a odstraníme bobkový list s tymiánem. Z omáčky sebereme přebytečný tuk a povaříme ji do zhoustnutí asi 4 minuty.
-
7
Omáčku přelijeme přes porce kuřete a podáváme.
-
8
Vhodnou přílohou jsou šťouchané brambory.