Bagna cauda – omáčka z ančoviček
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 410 kcal
- Sacharidy 28 g
- Tuky 374 g
- Sodík 506 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 37.6 mg
- Draslík 772.6 mg
- Vláknina 21180 mg
- Vitamín A 21180 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 260 mg
- Vitamín E 2.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 29.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve si připravíme zeleninu - rozpůlíme papriky, zbavíme je semen, nakrájíme na nudličky. Stejně pokrájíme cukety i mrkve, připravenou zeleninu společně s brokolicí vložíme do mikrotenového sáčku a uložíme do lednice.
-
2
Z ančoviček odebereme 5 lžic oleje na pozdější použití, ostatní olej slijeme. Česnek i ančovičky pokrájíme nadrobno. Na pánvi smícháme olej z ančoviček, olivový olej a máslo. Za stálého míchání zahříváme tak dlouho, dokud se máslo nerozpustí.
-
3
Přidáme česnek, za stálého míchání jej opékáme asi 2 minuty, poté vložíme ančovičky, které za častého míchání opékáme asi 10 minut. Ančovičky musí změknout, vznikne z nich řídká pasta – omáčka bagna cauda.
-
4
Vychlazenou zeleninu nazdobíme na talíř, kousky zeleniny se však nemáčejí do horké omáčky bagna cauda. Omáčku je potřeba stále udržovat horkou, proto je vhodné využít například soupravy na přípravu fondue.