Bagna cauda – omáčka z ančoviček

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Ančovičky konzervované
  • 90 g Máslo čerstvé
  • 4 ks Paprika červená
  • 4 ks Paprika zelená
  • 2 ks Cuketa
  • 1 ks Brokolice
  • 4 ks Mrkev kořen
  • 2 stroužek Česnek
  • 5 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 410 kcal
  • Sacharidy 28 g
  • Tuky 374 g
  • Sodík 506 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 17 g
  • Cholesterol 37.6 mg
  • Draslík 772.6 mg
  • Vláknina 21180 mg
  • Vitamín A 21180 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 260 mg
  • Vitamín E 2.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 29.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejprve si připravíme zeleninu - rozpůlíme papriky, zbavíme je semen, nakrájíme na nudličky. Stejně pokrájíme cukety i mrkve, připravenou zeleninu společně s brokolicí vložíme do mikrotenového sáčku a uložíme do lednice.

  • 2

    Z ančoviček odebereme 5 lžic oleje na pozdější použití, ostatní olej slijeme. Česnek i ančovičky pokrájíme nadrobno. Na pánvi smícháme olej z ančoviček, olivový olej a máslo. Za stálého míchání zahříváme tak dlouho, dokud se máslo nerozpustí.

  • 3

    Přidáme česnek, za stálého míchání jej opékáme asi 2 minuty, poté vložíme ančovičky, které za častého míchání opékáme asi 10 minut. Ančovičky musí změknout, vznikne z nich řídká pasta – omáčka bagna cauda.

  • 4

    Vychlazenou zeleninu nazdobíme na talíř, kousky zeleniny se však nemáčejí do horké omáčky bagna cauda. Omáčku je potřeba stále udržovat horkou, proto je vhodné využít například soupravy na přípravu fondue.

Komentáře k receptu