Garnátová polévka
Suroviny
- 500 g Garnát obecný
- 250 g Zelenina kořenová
- 30 g Máslo čerstvé
- 125 ml Víno bílé
- 125 ml Smetana 12% (konzumní)
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 ks Tymián čerstvý
- 1 ks Bobkový list
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 l Hovězí vývar základní
- 2 cl Martell cognac
- 1 polévková lžíce Solamyl
- 1 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 386 kcal
- Sacharidy 14 g
- Tuky 13 g
- Sodík 1527 mg
- Bílkoviny 43 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 279 mg
- Draslík 516.4 mg
- Vláknina 6955.5 mg
- Vitamín A 6955.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 22.9 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 42.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Garnáty omyjeme a osušíme, kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na nudličky a oloupanou cibuli nasekáme.
-
2
V hrnci na rozehřátém másle podusíme připravenou zeleninu. Potom přidáme tymián, bobkový list a garnáty. Za stálého míchání smažíme, až garnáty zčervenají. Přilijeme vývar, osolíme a opepříme. Přilijeme koňak a flambujeme.
-
3
Polévku podlijeme vínem a po chvíli dušení vyjmeme garnáty z hrnce a vyloupeme je z krunýřů.
-
4
Vývar prolisujeme, v troše vody rozmícháme solamyl, nalijeme do polévky a povaříme asi 5 minut. Nakonec vmícháme smetanu a máslo a do polévky přidáme garnáty.