Koláč s lososem a cuketou
Suroviny
- 230 g Losos obecný
- 180 g Máslo čerstvé
- 350 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 ml Mléko polotučné
- 1 kávová lžička Kopr čerstvý
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 2 ks Paprika červená
- 1 ks Cuketa
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Česnek medvědí
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 0.18 polévková lžíce Olej olivový
- 4 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 838 kcal
- Sacharidy 71 g
- Tuky 48 g
- Sodík 245 mg
- Bílkoviny 29 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 394.2 mg
- Draslík 372.5 mg
- Vláknina 8026.8 mg
- Vitamín A 8026.8 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 48.2 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 52.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V osolené vodě vaříme 10 minut vejce, prudce ochladíme studenou vodou, necháme trochu vychladnout a oloupeme.
-
2
Papriky a cibuli opékáme 10-15 minut na mírném ohni v hrnci s rozehřátým olejem, dokud nezměknou. Potom rozmixujeme dohladka nebo protlačíme jemným sítem. Přidáme nahrubo nakrájená vejce, lososa, cuketu, kopr, pepř a sůl, důkladně promícháme a odložíme.
-
3
Do mísy prosejeme mouku, smícháme se solí, potom prsty zapracujeme máslo, přidáme žloutky a 3-4 lžíce studené vody. Vypracujeme tuhé těsto, krátce prohněteme, o něco více než polovinu rozválíme na placku, kterou dáme do formy na koláč o průměru 23 cm. Potřeme náplní a okraje navlhčíme vodou. Rozválíme zbývající těsto a náplň jím přikryjeme. Okraje přitiskneme pevně k sobě, vrchní vrstvu několikrát propíchneme, aby mohla pára unikat. Na koláč dáme drobné ozdoby vyrobené z odřezků těsta a z jedné strany potřené vejcem nebo mlékem. Vejcem nebo mlékem potřeme celý povrch koláče. Pečeme 35-40 minut v troubě předehřáté na 200 °C dozlatova.
-
4
Servírujeme horký a ozdobený květy česneku.
-
5