Lilek s rýžovou náplní
Suroviny
- 240 g Cibule
- 300 g Rýže loupaná
- 6 g Petržel - nať
- 6 g Kopr čerstvý
- 10 g Oříšky piniové
- 6 g Máta
- 200 ml Olej olivový
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Nové koření mleté
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 1 ks Citrony
- 4 ks Lilek
- 1 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 835 kcal
- Sacharidy 87 g
- Tuky 57 g
- Sodík 219 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 87 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 810.3 mg
- Vláknina 26470.2 mg
- Vitamín A 26470.2 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 33.9 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Piniové oříšky a drobně krájenou cibuli osmahneme na oleji. Přidáme propláchnutou rýži, zalijeme horkou vodou a vaříme přiklopené do úplného vstřebání vody.
-
2
Do uvařené rýže přimícháme koření, pokrájené bylinky, sůl a citrónovou šťávu.
-
3
Lilky omyjeme, podélně rozkrojíme, vnitřky vydlabeme a posolíme. Půlku lilku naplníme rýží, přiklopíme druhou polovinou. Plněné lilky naskládáme do hrnce, podlijeme vodou, osolíme, osladíme, přilijeme citrónovou šťávu a dáme vařit.
-
4
Podáváme vychlazené, zdobené plátky citrónu.