Polévka s hráškem a sýrem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 442 kcal
- Sacharidy 50 g
- Tuky 19 g
- Sodík 1738 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 50 g
- Cholesterol 22.3 mg
- Draslík 746.9 mg
- Vláknina 13579.9 mg
- Vitamín A 13579.9 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 35.6 mg
- Vitamín E 2.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Předem si připravíme zeleninový vývar.
-
2
Protože budeme vařit z brambor i se slupkou, musíme je důkladně omýt. Nejlépe kartáčkem na zeleninu.
-
3
Použijeme velký polévkový hrnec. V něm na rozpáleném oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, pak přidáme na větší kostky nakrájené brambory i se slupkou.
-
4
Po přibližně pěti minutách restování vše zalijeme zeleninovým vývarem, můžeme použít i sušený z kostky.
-
5
Zelený hrášek přidáme do vroucí polévky.
-
6
Nyní už můžeme hrnec zakrýt pokličkou a vařit na mírném ohni, dokud brambory a hrášek úplně nezměknou.
-
7
Polévku dochutíme solí a pepřem.
-
8
Polévka bude skvěle chutnat s česnekovými krutony.
-
9
Ty připravíme na pánvi, kde rozehřejeme máslo s rozetřeným česnekem a na něm opékáme kostičky bílého pečiva dozlatova.
-
10
Polévku servírujeme v nahřátých talířích. Přidáme krutonky a zasypeme parmezánem nebo sýrem podobného typu.
-
11
Nakonec ozdobíme snítkou čerstvé petrželky.