Čokoládovo-kávový dort s omáčkou z likéru Kahlúa
Suroviny
- 200 g Máslo čerstvé
- 250 g Čokoláda hořká
- 80 g Mandle
- 200 g Cukr krupice
- 100 ml Likér Kahlua
- 120 ml Káva Espresso
- 6 ks Vejce slepičí
- 1 ks Droždí
- 2 ks Cukr vanilka
- 5 ks Ořechy vlašské
- 3 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- 2 polévková lžíce Solamyl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 841 kcal
- Sacharidy 54 g
- Tuky 65 g
- Sodík 209 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 54 g
- Cholesterol 174 mg
- Draslík 586.7 mg
- Vláknina 12413.6 mg
- Vitamín A 12413.6 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.7 mg
- Vitamín E 2.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 28.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve rozklepneme vejce a oddělíme bílky od žloutků. Žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem utřeme do pěny.
-
2
V kastrůlku při nízké teplotě rozehřejeme v kávě čokoládu. Odstavíme a necháme mírně vychladnout. Poté přidáme žloutky s cukrem, maizenu, 180g másla, mleté mandle a kvasnice. Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků.
-
3
Dortovou formu vymažeme a vysypeme moukou, vlijeme 3/4 těsta a pečeme v troubě předehřáté na 210C asi 15-20minut.
-
4
Upečený dort necháme vychladnout, poté vyjmeme z formy a rozkrojíme na dva pláty. Spodní část potřeme zbytkem čokoládové směsi, zakryjeme druhým plátem a necháme vychladit v lednici.
-
5
Likér Kahlúa smícháme se smetanou ke šlehání a nalijeme na dort. Dozdobíme polovinami vlašských ořechů.