Malajská rybí lakša
Suroviny
- 120 g Olihně
- 25 g Garnát obecný
- 25 g Oříšky makadamové
- 100 g Okurka salátová
- 120 g Sójové výhonky
- 350 g Krevety tygří - loupané
- 230 g Nudle skleněné
- 900 ml Vývar drůbeží
- 400 ml Mléko sójové
- 2 kávová lžička Cukr třtinový
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Zázvor celý
- 1 kávová lžička Kurkuma
- 1 kávová lžička Koriandr mletý
- 3 ks Chilli paprička sušená
- 1 ks Chilli paprička
- 4 ks Cibulka jarní
- 1 ks Limetka kafrová
- 1 ks Cibule
- 2 ks Citronela
- 2 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 4 polévková lžíce Olej rostlinný
- 3 polévková lžíce Voda pitná
- 1 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- 1 polévková lžíce Máta
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 863 kcal
- Sacharidy 87 g
- Tuky 24 g
- Sodík 1058 mg
- Bílkoviny 41 g
- Uhlovodany 81 g
- Cholesterol 174.7 mg
- Draslík 876.6 mg
- Vláknina 17206.6 mg
- Vitamín A 17206.6 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 27 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 403.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kořenící pastu si připravíme tak, že dohladka mixujeme všechny suroviny, které do ní patří, se sušenými čili papričkami, které jsme přelili horkou vodou a v té je nechali 10 minut, aby změkly.
-
2
Na jedné straně rozřízneme a naplocho rozložíme oliheň, spodní stranu ozdobíme několika šikmými zářezy a pak maso nakrájíme na čtverce o délce strany 2,5 cm.
-
3
Kořenící pastu za stálého míchání opékáme 5–6 minut na oleji, který jsme si v hrnci rozehřáli. Přilijeme kuřecí vývar, přivedeme k varu a pod pokličkou vaříme asi 20 minut. Podle návodu na balíčku si uvaříme nudle. Do vroucí vody vložíme, zhruba po minutě vyjmeme a prudce ochladíme tekoucí studenou vodou sojové výhonky.
-
4
Do polévky přilijeme sojové mléko, povaříme 3 minuty, pak přidáme oliheň, krevety, sůl, cukr a vaříme zvolna ještě 4 minuty.
-
5
Do nahřátých misek rozdělíme nudle, sojové výhonky, přelijeme horkou polévkou, ozdobíme čili papričkou a servírujeme. K polévce zvlášť podáváme okurku, mátu, koriandr, limetu a jarní cibulku.