Malajská rybí lakša

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 120 g Olihně
  • 25 g Garnát obecný
  • 25 g Oříšky makadamové
  • 100 g Okurka salátová
  • 120 g Sójové výhonky
  • 350 g Krevety tygří - loupané
  • 230 g Nudle skleněné
  • 900 ml Vývar drůbeží
  • 400 ml Mléko sójové
  • 2 kávová lžička Cukr třtinový
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 kávová lžička Zázvor celý
  • 1 kávová lžička Kurkuma
  • 1 kávová lžička Koriandr mletý
  • 3 ks Chilli paprička sušená
  • 1 ks Chilli paprička
  • 4 ks Cibulka jarní
  • 1 ks Limetka kafrová
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Citronela
  • 2 stroužek Česnek
  • 1 l Voda pitná
  • 4 polévková lžíce Olej rostlinný
  • 3 polévková lžíce Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Koriandr čerstvý
  • 1 polévková lžíce Máta
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 863 kcal
  • Sacharidy 87 g
  • Tuky 24 g
  • Sodík 1058 mg
  • Bílkoviny 41 g
  • Uhlovodany 81 g
  • Cholesterol 174.7 mg
  • Draslík 876.6 mg
  • Vláknina 17206.6 mg
  • Vitamín A 17206.6 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 27 mg
  • Vitamín E 1.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 403.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kořenící pastu si připravíme tak, že dohladka mixujeme všechny suroviny, které do ní patří, se sušenými čili papričkami, které jsme přelili horkou vodou a v té je nechali 10 minut, aby změkly.

  • 2

    Na jedné straně rozřízneme a naplocho rozložíme oliheň, spodní stranu ozdobíme několika šikmými zářezy a pak maso nakrájíme na čtverce o délce strany 2,5 cm.

  • 3

    Kořenící pastu za stálého míchání opékáme 5–6 minut na oleji, který jsme si v hrnci rozehřáli. Přilijeme kuřecí vývar, přivedeme k varu a pod pokličkou vaříme asi 20 minut. Podle návodu na balíčku si uvaříme nudle. Do vroucí vody vložíme, zhruba po minutě vyjmeme a prudce ochladíme tekoucí studenou vodou sojové výhonky.

  • 4

    Do polévky přilijeme sojové mléko, povaříme 3 minuty, pak přidáme oliheň, krevety, sůl, cukr a vaříme zvolna ještě 4 minuty.

  • 5

    Do nahřátých misek rozdělíme nudle, sojové výhonky, přelijeme horkou polévkou, ozdobíme čili papričkou a servírujeme. K polévce zvlášť podáváme okurku, mátu, koriandr, limetu a jarní cibulku.

Komentáře k receptu