Špagety carbonara s pancettou a pecorinem
Suroviny
- 350 g Špagety, Makarony
- 150 g Pancetta
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Sůl
- 2 stroužek Česnek
- 0.75 šálek Sýr Parmezán
- 0.75 šálek Sýr ovčí tvrdý - Pecorino
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.23 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 943 kcal
- Sacharidy 69 g
- Tuky 51 g
- Sodík 1274 mg
- Bílkoviny 51 g
- Uhlovodany 68 g
- Cholesterol 21622.1 mg
- Draslík 304.4 mg
- Vláknina 5828.8 mg
- Vitamín A 5828.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.6 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Špagety uvaříme al dente, scedíme je a necháme si asi 60 ml vody. Vedle v misce rozšleháme celá vajíčka a jeden žloutek a přidáme strouhaný parmezán, strouhaný tvrdý ovčí sýr (pecorino), sůl a pepř a vše ještě promícháme. Přidáme 30 ml horké vody ze špaget a vešleháme jí do vaječno-sýrové směsi.
-
2
V kastrolu na prudkém ohni rozpálíme olej a nasypeme pancettu nebo slaninu nakrájenou na tenké plátky a smažíme, až pustí tuk. Ten potom téměř odebereme, necháme 5 lžic a osmažíme na něm najemno nasekaný česnek.
-
3
Scezené špagety přidáme do kastrolu s pancettou a na středním žáru promícháme. Odstavíme z vařiče a vmícháme sýrovou směs, kterou rychle asi 2 minuty mícháme, aby omáčka zhoustla a rovnoměrně se rozdělila mezi špagety. Můžeme zředit zbylou vodou ze špaget.
-
4
Servírujeme na 4 talířích posypané nadrobno nasekanou čerstvou petrželí.