Jidáše z medového těsta

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 500 g Mouka polohrubá
  • 30 g Droždí
  • 80 g Med včelí
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 250 ml Mléko polotučné
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 533 kcal
  • Sacharidy 78 g
  • Tuky 19 g
  • Sodík 238 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 76 g
  • Cholesterol 188.5 mg
  • Draslík 249.2 mg
  • Vláknina 6520 mg
  • Vitamín A 6520 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.1 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 19.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z droždí, cukru, trošky mouky a vlažného mléka připravíme kvásek.

  • 2

    Máslo i med mírně nahřejeme, utřeme se žloutky. Přidáme mouku, sůl, kvásek a vlažným mlékem zaděláme těsto, necháme vykynout.

  • 3

    Z těsta vyválíme plát silný asi půl centimetru, tvořítkem vykrajujeme kolečka, urovnáme je na pomaštěný plech, necháme znovu vykynout a rádýlkem na ně naznačíme mřížku. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem a jidášky upečeme ve středně vyhřáté troubě do zlatova.

  • 4

    Vychladlé pomažeme medem a podáváme.

Komentáře k receptu