Vepřová plec s pivní omáčkou
Suroviny
- 1000 g Vepřová plec
- 100 g Švestky sušené
- 100 g Perník
- 125 ml Pivo světlé 10% 3,9% obj.
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 ks Cibule
- 1 ks Rajčata
- 1 ks Pórek
- 2 ks Mrkev kořen
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 1 šálek Zakysaná smetana
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 693 kcal
- Sacharidy 41 g
- Tuky 159 g
- Sodík 290 mg
- Bílkoviny 32 g
- Uhlovodany 37 g
- Cholesterol 140 mg
- Draslík 855 mg
- Vláknina 9002 mg
- Vitamín A 9002 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 13.1 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Maso omyjeme, kůži mřížkovitě nakrájíme, do plece vetřeme sůl, pepř a utřený česnek.
-
2
Na plech položíme omyté, rozpůlené rajče, oloupané, na kousky nakrájené cibule, kousky mrkve i pórku, na zeleninu položíme maso kůží nahoru. Vše zalijeme trochou piva a pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů Celsia asi 2 hodiny. Během pečení maso potíráme vypečenou šťávou, před koncem pečení i studenou vodou.
-
3
Upečenou plec vyjmeme, přikryjeme alobalem a necháme na teplém místě.
-
4
Vypečenou šťávu zvolna svaříme se zbylým pivem a přecedíme. Přidáme do ní vypeckované, namočené švestky, nastrouhaný perník, nakonec mouku rozmíchanou ve smetaně, chvíli povaříme.
-
5
Maso nakrájíme na plátky a podáváme s omáčkou.