Bramborové žemličky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 509 kcal
- Sacharidy 84 g
- Tuky 12 g
- Sodík 299 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 40 mg
- Draslík 373.7 mg
- Vláknina 15070 mg
- Vitamín A 15070 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.7 mg
- Vitamín E 3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 314.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rozdrobíme droždí a rozmícháme ho se lžící krupicového cukru. Zalijeme ho trochou vlažného mléka a přidáme asi lžíci mouky, přikryjeme utěrkou a necháme na teple 20 minut kynout. Vedle oloupeme vařené brambory, najemno nastrouháme, přidáme mouku, vejce, olej, sůl a vyběhlý kvásek. Vše zpracujeme v těsto a tvarujeme z něj malé bochánky nebo kolečka. Těsto poklademe na plech s pečicím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 15 minut kynout. Potřeme těsto olejem a pečeme při 180 stupních asi 25 minut. Hned po upečení žemličky znovu potřeme olejem.
-
2
Naslano můžeme přidat do těsta tymián, šunku, petrželku a cibuli.
-
3
Nasladko do těsta můžeme přidat lžíci cukru a rozinky, meruňky a jiné sušené ovoce.