Smažená ryba s chilli a bazalkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 800 g Chňapal červený
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 1 ks Chilli paprička
  • 3 ks Kafirové listy
  • 1 hrst Bazalka
  • 3 polévková lžíce Mouka polohrubá
  • 0.04 polévková lžíce Olej rostlinný
  • 2 polévková lžíce Cukr palmový
  • 2 polévková lžíce Omáčka rybí
  • 0.5 polévková lžíce Kari pasta červená
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 202 kcal
  • Sacharidy 2 g
  • Tuky 3 g
  • Sodík 414 mg
  • Bílkoviny 42 g
  • Uhlovodany 2 g
  • Cholesterol 74.2 mg
  • Draslík 765 mg
  • Vláknina 315.5 mg
  • Vitamín A 315.5 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očistíme a vykucháme rybu (buď 1 větší nebo 2 menší) a necháme jí hlavu. Potom rybu osušíme a z boku vyřežeme 3-4 zářezy ostrým nožem. Zevnitř i zvenčí vetřeme do ryby sůl. Na talíři si zatím připravíme polohrubou mouku smíchanou s mletým bílým pepeřem a rybu do ní položíme a lehce přimáčkneme, aby se celá obalila.

  • 2

    V menší pánvi rozpálíme olej a přidáme červenou kari pastu, kterou smažíme na středním ohni 1-2 minuty za stálého míchání, až začne vonět. Přisypeme cukr, přidáme rybí omáčku a 2 polévkové lžíce vody a vaříme 1-2 minuty, dokud se cukr nerozpustí. Poté směs odstavíme.

  • 3

    Ve větší pánvi WOK (aby se do ní vešla celá ryba) rozpálíme asi 2 cm oleje, až bude horký, usmažíme v něm asi 1 minutu bazalkové listy dokřupava. Usmažené lístky vyjmeme perforovanou naběračkou a osušíme na papírových ubrouscích.

  • 4

    V této pánvi osmažíme i jadérek zbavený a na kratší kousky pokrájený sušený delší lusk chilli papričky, až získá zlatou barvu. Pozor na připálení. Opět vyjmeme perforovanou naběračkou a osušíme. Potom do oleje vložíme celou rybu a smažíme ji z každé strany asi 5-10 minut, až ryba získá světlehnědou barvu. Pokud ryba víc ztmavne, bude již vysušená. Vyjmeme rybu a necháme ji okapat na papírovém ubrousku.

  • 5

    Do pánve vložíme připravenou kari omáčku a ohřejeme ji. Položíme do ní rybu a obalíme ji v ní z obou stran. Potom přendáme rybu na vyhřátý talíř, zalijeme zbytkem omáčky a posypeme smaženou bazalkou, kousky chilli a na tenké proužky nakrájenými kaffirovými listy.

Komentáře k receptu