Věnec Paříž-Brest
Suroviny
- 120 g Máslo čerstvé
- 90 g Čokoláda hořká
- 15 g Máslo čerstvé
- 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 250 ml Voda pitná
- 450 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 2 kávová lžička Sirup Golden
- 2 kávová lžička Mléko plnotučné
- 4 ks Vejce slepičí
- 2 polévková lžíce Martell cognac
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- 1 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 788 kcal
- Sacharidy 38 g
- Tuky 65 g
- Sodík 75 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 329.2 mg
- Draslík 163.5 mg
- Vláknina 4448.4 mg
- Vitamín A 4448.4 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 40 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hrnci zahřejeme máslo a vodu, odstavíme a přimícháme mouku, až se směs začne lepit na stěny hrnce. Přidáme vejce, jedno po druhém a vypracujeme hladké těsto.
-
2
Plech vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou, do mouky vyznačíme kruh o průměru 17,5 cm. Vrchovaté lžíce těsta přendáme do kruhu tak, aby 10 kopečků těsta vytvořilo věnec.
-
3
Pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C asi 40 minut, potom troubu vypneme a věnec v ní necháme ještě 15 minut. Hotový necháme vychladnout. Věnec rozřízneme vodorovně na poloviny.
-
4
Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku, přidáme koňak a lžící naplníme spodek věnce. Přiklopíme horním dílem věnce.
-
5
Čokoládovou polevu připravíme v rendlíku nebo vodní lázni z nalámané čokolády, másla, sirupu a mléka. Lžící ji pečlivě naneseme na povrch věnce, aby měl hladký povrch. Ihned podáváme nebo necháme v chladu.