Koláč s citrónovým krémem
Suroviny
- 120 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 90 g Máslo čerstvé
- 35 g Cukr krupice
- 175 g Citronová šťáva
- 190 g Cukr krupice
- 60 g Máslo čerstvé
- 0.5 kávová lžička Citronová kůra
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 polévková lžíce Marmeláda meruňková
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 419 kcal
- Sacharidy 45 g
- Tuky 24 g
- Sodík 50 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 31 g
- Cholesterol 376.5 mg
- Draslík 87.3 mg
- Vláknina 1159.8 mg
- Vitamín A 1159.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10.3 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 37.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Máslo ušleháme s cukrem a nastrouhanou citrónovou kůrou do pěny, zašleháme žloutky a mouku. Těsto vytvarujeme do koule a dáme na hodinu do lednice.
-
2
Těsto vyválíme na kruhový plát větší o 2,5 cm než je průměr formy 23 cm velké. Těsto přendáme do formy a hustě propícháme vidličkou, zakryjeme alobalem a zasypeme suchými fazolemi.
-
3
Pečeme 10 minut v předehřáté troubě na 220°C, potom alobal i fazole odstraníme a podklad znovu propícháme. Pečeme ještě 5 minut, hotový korpus necháme vychladnout.
-
4
Metlou vyšleháme v pánvi žloutky a vejce, přidáme citrónovou šťávu a 150 g cukru. Zahříváme na středním plameni za stálého míchání, až směs zhoustne. Nevaříme! Vmícháme máslo, až se rozpustí. Směs vlijeme do korpusu a dáme do lednice.
-
5
Asi 1 až 2 hodiny před podáváním zapneme gril na nejvyšší teplotu. Okraj koláče zakryjeme alobalem, aby se nepřipálil. Zbytek cukru nasypeme na koláč, dáme pod gril na 6-8 minut, než se cukr rozpustí a zhnědne. Necháme vychladnout, potom dáme do lednice.
-
6
Koláč vyjmeme z formy na tác a potřeme rozpuštěnou zavařeninou protlačenou přes síto.