Pařížské jablkové koláče
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 857 kcal
- Sacharidy 112 g
- Tuky 43 g
- Sodík 8 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 66 g
- Cholesterol 180.5 mg
- Draslík 296.8 mg
- Vláknina 14070.8 mg
- Vitamín A 14070.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.3 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 53.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mouku s máslem a cukrem zpracujeme na drobenku. Přidáme žloutky, mléko a vypracujeme vláčné těsto. Ze dvou třetin těsta uděláme kouli, zabalíme ji a odložíme. Zbytek těsta rozválíme na pergamenu na plát silný 3 mm. Tvořítkem o rozměru 6 x 4 vykrájíme 36 listů. Párátkem nakreslíme žebra na listech, položíme je na plech a uložíme do lednice.
-
2
Kouli těsta rozdělíme na 6 stejných dílů. Každý díl těsta vtlačíme do jedné plechové formičky ve tvaru kytičky o rozměru 10-11 cm. Uložíme do lednice.
-
3
Jablka oloupeme, vyjmeme jádřince a nakrájíme na plátky o síle 5 mm. V pánvi na středním plameni zahřejeme máslo s cukrem, občas promícháme. Cukr nemusí být zcela rozpuštěný. Plátky jablek rozložíme na cukrovou směs a vše vaříme asi 20 minut, nemícháme. Když cukrová směs dostane barvu karamelu, promícháme jablka se zkaramelizovaným cukrem. Odstavíme.
-
4
Směsí naplníme podklady koláčů. Na povrch každého koláče upravíme 6 listů tak, aby část náplně zůstala nezakryta. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 30 minut, po 15 minutách zakryjeme koláče alobalem.
-
5
Koláče necháme vychladnout asi 10 minut.