Pařížské jablkové koláče

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 225 g Máslo čerstvé
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 375 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 75 g Cukr krupice
  • 100 g Cukr krupice
  • 8 ks Jablka
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 polévková lžíce Mléko polotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 857 kcal
  • Sacharidy 112 g
  • Tuky 43 g
  • Sodík 8 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 66 g
  • Cholesterol 180.5 mg
  • Draslík 296.8 mg
  • Vláknina 14070.8 mg
  • Vitamín A 14070.8 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 12.3 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 53.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mouku s máslem a cukrem zpracujeme na drobenku. Přidáme žloutky, mléko a vypracujeme vláčné těsto. Ze dvou třetin těsta uděláme kouli, zabalíme ji a odložíme. Zbytek těsta rozválíme na pergamenu na plát silný 3 mm. Tvořítkem o rozměru 6 x 4 vykrájíme 36 listů. Párátkem nakreslíme žebra na listech, položíme je na plech a uložíme do lednice.

  • 2

    Kouli těsta rozdělíme na 6 stejných dílů. Každý díl těsta vtlačíme do jedné plechové formičky ve tvaru kytičky o rozměru 10-11 cm. Uložíme do lednice.

  • 3

    Jablka oloupeme, vyjmeme jádřince a nakrájíme na plátky o síle 5 mm. V pánvi na středním plameni zahřejeme máslo s cukrem, občas promícháme. Cukr nemusí být zcela rozpuštěný. Plátky jablek rozložíme na cukrovou směs a vše vaříme asi 20 minut, nemícháme. Když cukrová směs dostane barvu karamelu, promícháme jablka se zkaramelizovaným cukrem. Odstavíme.

  • 4

    Směsí naplníme podklady koláčů. Na povrch každého koláče upravíme 6 listů tak, aby část náplně zůstala nezakryta. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 30 minut, po 15 minutách zakryjeme koláče alobalem.

  • 5

    Koláče necháme vychladnout asi 10 minut.

Komentáře k receptu