Koláč z křehkého těsta s ořechy
Suroviny
- 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 174 g Máslo čerstvé
- 60 g Cukr třtinový
- 60 g Cukr krupice
- 30 g Máslo čerstvé
- 90 g Ořechy vlašské
- 75 g Cukr třtinový
- 45 g Máslo čerstvé
- 150 g Ořechy vlašské
- 250 ml Sirup Golden
- 1 kávová lžička Sůl
- 4 ks Vejce slepičí
- 4 polévková lžíce Voda pitná
- 3 polévková lžíce Med včelí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1080 kcal
- Sacharidy 116 g
- Tuky 65 g
- Sodík 304 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 79 g
- Cholesterol 213.4 mg
- Draslík 287.7 mg
- Vláknina 8550 mg
- Vitamín A 8550 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.6 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 48.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mouku smícháme se solí, máslem a studenou vodou na drobenku. Vypracujeme vláčné těsto, které rozdělíme na dva díly, jeden větší a jeden menší. Větší díl rozválíme na kruhový plát o 4 cm větší než forma. Těsto přendáme do koláčové formy o průměru 20-23 cm. Okraje necháme o 1 cm převislé, založíme dospodu. Ze zbytku těsta vytvoříme ozdobný okraj.
-
2
Vejce smícháme se sirupem, cukrem, máslem a nasekanými ořechy. Směs rozložíme na těsto do formy a pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 40 minut. Po této době vyndáme koláč z trouby a polijeme ho medovou ořechovou polevou. Pečeme ještě 10-15 minut. Na mřížce necháme koláč ve formě vychladnout.
-
3
Poleva: V pánvi rozehřejeme cukr, med a máslo. Mícháme, až se vše rozpustí a spojí, potom přidáme půlky ořechů a promícháme.