Koláč z křehkého těsta s ořechy

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 174 g Máslo čerstvé
  • 60 g Cukr třtinový
  • 60 g Cukr krupice
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 90 g Ořechy vlašské
  • 75 g Cukr třtinový
  • 45 g Máslo čerstvé
  • 150 g Ořechy vlašské
  • 250 ml Sirup Golden
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 4 polévková lžíce Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Med včelí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1080 kcal
  • Sacharidy 116 g
  • Tuky 65 g
  • Sodík 304 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 79 g
  • Cholesterol 213.4 mg
  • Draslík 287.7 mg
  • Vláknina 8550 mg
  • Vitamín A 8550 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.6 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 48.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mouku smícháme se solí, máslem a studenou vodou na drobenku. Vypracujeme vláčné těsto, které rozdělíme na dva díly, jeden větší a jeden menší. Větší díl rozválíme na kruhový plát o 4 cm větší než forma. Těsto přendáme do koláčové formy o průměru 20-23 cm. Okraje necháme o 1 cm převislé, založíme dospodu. Ze zbytku těsta vytvoříme ozdobný okraj.

  • 2

    Vejce smícháme se sirupem, cukrem, máslem a nasekanými ořechy. Směs rozložíme na těsto do formy a pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 40 minut. Po této době vyndáme koláč z trouby a polijeme ho medovou ořechovou polevou. Pečeme ještě 10-15 minut. Na mřížce necháme koláč ve formě vychladnout.

  • 3

    Poleva: V pánvi rozehřejeme cukr, med a máslo. Mícháme, až se vše rozpustí a spojí, potom přidáme půlky ořechů a promícháme.

Komentáře k receptu