Staroanglický jablkový koláč
Suroviny
- 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 174 g Máslo čerstvé
- 100 g Cukr krupice
- 15 g Máslo čerstvé
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Citronová šťáva
- 8 ks Jablka
- 4 polévková lžíce Voda pitná
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 1 polévková lžíce Solamyl
- 2 polévková lžíce Mléko plnotučné
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 470 kcal
- Sacharidy 70 g
- Tuky 20 g
- Sodík 99 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 42 g
- Cholesterol 28.5 mg
- Draslík 215.2 mg
- Vláknina 9968.5 mg
- Vitamín A 9968.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.5 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 36.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké plátky. Smícháme je s citrónovou šťávou, kukuřičnou moučkou a cukrem.
-
2
Mouku smícháme se solí, máslem a studenou vodou na drobenku. Prsty nebo vidličkou zpracujeme na vláčné těsto. Rozdělíme ho na dva díly, jeden trochu větší. Z toho vyválíme kruhový plát po celém obvodu větší o 4 cm než je forma o průměru 20-23 cm. Formu pokryjeme těstem a necháme okraj přesahovat asi o 2,5 cm, přebytečné těsto odkrojíme.
-
3
Jablečnou směs dáme na těsto do formy a poklademe plátky másla. Zbytek těsta rozválíme a dáme na náplň, převislé těsto založíme dospod a vytvoříme ozdobný okraj. Zbytky těsta rozválíme a vykrojíme 7 lístků, které rozložíme do středu koláče a pomažeme mlékem. Do středu koláče vyřízneme otvor, aby mohla unikat pára. Posypeme krupicovým cukrem a pečeme v předehřáté troubě na 220°C asi 45 minut.
-
4
Hotový koláč necháme vychladnout.