Dort pro slavnostní příležitost
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 717 kcal
- Sacharidy 93 g
- Tuky 34 g
- Sodík 14 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 41 g
- Cholesterol 52.6 mg
- Draslík 371.6 mg
- Vláknina 88490 mg
- Vitamín A 88490 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Smetanu a vaječný likér zahříváme v rendlíku, až začne bublat. Vlijeme do mísy na rozlámanou čokoládu a šlehačem rozmixujeme, až vznikne hladký krém. Zakryjeme a necháme v lednici zhoustnout.
-
2
Mezitím si připravíme těsto na bábovku podle návodu na obalu.
-
3
Dva plechy o rozměrech 33 x 23 vyložíme papírem na pečení. Polovinu těsta dáme na jeden z plechů a rovnoměrně rozetřeme. Do zbylého těsta dáme tři čtvrtiny kakaa a dobře promícháme. Rozetřeme na druhý plech.
-
4
Pečeme oba pláty současně asi 10 minut v předehřáté troubě na 180 stupňů. Hotové necháme 10 minut na plechu vychladnout, potom pláty vyklopíme a sloupneme papír. Necháme zcela vychladnout.
-
5
Šlehačem našleháme vychladlou čokoládu na hustý krém. Na velký arch papíru na pečení dáme světlý plát těsta, potřeme ho 5 lžícemi krému, přikryjeme tmavým plátem a potřeme ho znovu 5 lžícemi krému. Stejně pokračujeme dál, až skončíme posledním tmavým pruhem. Zbylý krém odložíme.
-
6
Dort zakryjeme a dáme do mrazáku, asi na 1 hodinu až krém zcela ztuhne. Dort složíme do tvaru trojúhelníku a potřeme ho zbytkem krému. Na povrchu ho posypeme zbylým kakaem. Můžeme ozdobit čerstvými jahodami. Ihned podáváme nebo dort uložíme do lednice.