Smetanový dort s čerstvými jahodami
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 712 kcal
- Sacharidy 54 g
- Tuky 53 g
- Sodík 32 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 45 g
- Cholesterol 222.1 mg
- Draslík 237.1 mg
- Vláknina 5140.8 mg
- Vitamín A 5140.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 51.5 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 25.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy dáme změklé máslo nebo margarín, cukr, vejce, mouku a kypřící prášek do pečiva. Vše utřeme el. šlehačem.
-
2
Těsto rozdělíme do dvou dortových forem o průměru 18 cm, které vymastíme a vyložíme pergamenem.
-
3
Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 25 minut. Hotové korpusy vyndáme a necháme je na mřížce 10 minut vychladnout. Potom je vyklopíme a necháme zcela vychladnout.
-
4
Polovinu čerstvých jahod zbavíme stopek a překrojíme na půl. Korpusy přeřízneme vodorovně na půl, získáme tak čtyři pláty. Smetanu ušleháme na tuhou šlehačku. Jeden plát dáme na podnos a pomažeme šlehačkou, navrch dáme polovinu jahod. Zakryjeme druhým plátem, stlačíme a na povrchu pomažeme džemem. Přiklopíme třetím plátem, pomažeme šlehačkou a rozložíme jahody. Zakryjeme posledním plátem. Na povrchu a po stranách pokryjeme dort třetinou zbývající šlehačky. Zbytek šlehačky dáme do cukrářského sáčku s širokým hvězdicovým nástavcem a ozdobíme povrch a boky dortu. Do středu dortu dáme tři celé jahody, zbývající jahody nakrájíme na půlky a ozdobíme jimi boky dortu.
-
5
Ihned podáváme nebo uložíme do chladu.