Štěpánská hovězí pečeně

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 140 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 250 g Cibule
  • 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 37.5 g Slanina vepřová
  • 25 g Sůl
  • 120 g Tuk
  • 1 g Pepř černý mletý
  • 750 g Hovězí maso zadní
  • 1200 ml Voda pitná
  • 3 ks Vejce slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 290 kcal
  • Sacharidy 10 g
  • Tuky 19 g
  • Sodík 1087 mg
  • Bílkoviny 20 g
  • Uhlovodany 3 g
  • Cholesterol 131.1 mg
  • Draslík 69.1 mg
  • Vláknina 1533 mg
  • Vitamín A 1533 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.9 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Maso opláchneme, nakrájíme na podlouhlé kusy a po stranách protkneme slaninou. Uprostřed nožem prořízneme kapsu a do ní opatrně vsuneme natvrdo uvařená, oloupaná vejce. Kapsu uzavřeme jehlou nebo špejlí, maso osolíme a opepříme.

  • 2

    Cibuli oloupeme, nakrájíme na plátky a dorůžova osmažíme na tuku. Vložíme na ni maso, krátce opečeme a zalijeme trochou vody. Přikryjeme poklicí a dusíme (pečeme) doměkka. Během pečení maso obracíme, přeléváme šťávou a doléváme vodou.

  • 3

    Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme prosátou moukou, osmahneme, zalijeme vodou a dobře rozmícháme. Za občasného promíchání nejméně 20 minut zvolna vaříme.

  • 4

    Provařenou šťávu procedíme, přisolíme a ještě krátce povaříme.

Komentáře k receptu