Narozeninový dort
Suroviny
- 200 g Máslo čerstvé
- 200 g Cukr krupice
- 100 g Med včelí
- 150 g Mascarpone
- 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 1 ks Pomeranče
- 2 ks Citrony
- 3 ks Vejce slepičí
- 3 polévková lžíce Cukr moučkový
- 1 polévková lžíce Pudinkový prášek - vanilkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 726 kcal
- Sacharidy 88 g
- Tuky 40 g
- Sodík 62 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 63 g
- Cholesterol 193 mg
- Draslík 224.6 mg
- Vláknina 6949.3 mg
- Vitamín A 6949.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 43.5 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 38.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Máslo s cukrem vyšleháme do pěny, omytý citron nastrouháme a polovinu kůry dáme do pěny. Přidáme žloutky, tři lžíce citronové šťávy a prošleháme. Vsypeme mouku, prášek do pečiva, pudink a vymícháme těsto. Z bílků ušleháme sníh a vmícháme ho do těsta.
-
2
Hotové těsto dáme do formy vymazané tukem a vysypané cukrem. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 160 °C asi 40 minut. Hotový korpus necháme krátce vychladnout a vyklopíme z formy.
-
3
Polovinu medu smícháme se zbylou citronovou šťávou a vylisovanou pomerančovou šťávou.
-
4
Korpus prořízneme a spodní díl pokapeme šťávou. Mascarpone smícháme se zbytkem medu, zbylou citronovou kůrou a třemi čtvrtinami této směsi potřeme spodní díl dortu. Přiklopíme horní částí, pokapeme zbylou šťávou a tence potřeme zbylým mascarpone.
-
5
Dort poprášíme moučkovým cukrem a ozdobíme dle chuti.
-
6