Moravská zelná polévka se slaninovou pěnou
Suroviny
- 250 g Zelí kysané
- 50 g Paprika mletá sladká
- 100 g Slanina vepřová
- 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 ks Brambory
- 1 ks Cibule
- 1 špetka Kmín celý
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 0.1 l Mléko polotučné
- 0.5 l Vývar drůbeží
- 1 polévková lžíce Sádlo škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 476 kcal
- Sacharidy 38 g
- Tuky 19 g
- Sodík 673 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 22.4 mg
- Draslík 679 mg
- Vláknina 16200.2 mg
- Vitamín A 16200.2 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 38.7 mg
- Vitamín E 3.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve zpěníme na sádle nadrobno nakrájenou cibulku, poté přidáme sterilované kysané zelí a orestujeme. Zaprášíme mletou paprikou a nakonec zalijeme kuřecím vývarem. Okořeníme dle chuti, provaříme.
-
2
Cca 15min před dokončením polévky přidáme brambory nakrájené na kostičky a nakonec zahustíme hladkou moukou.
-
3
Na pánvi orestujeme na sádle slaninu, přidáme mléko a rozmixujeme. Tímto vytvoříme slaninovou pěnu, kterou při podávání ozdobíme polévku.