Tažený závin
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 285 kcal
- Sacharidy 56 g
- Tuky 5 g
- Sodík 38 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 35 g
- Cholesterol 22.4 mg
- Draslík 226.1 mg
- Vláknina 8139.5 mg
- Vitamín A 8139.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V teplé vodě rozšleháme vejce, přidáme sůl a máslo, pro pružnost těsta můžeme přidat pár kapek octa. V mouce uděláme důlek a směs do něj vlijeme. Dobře zpracujeme, tak dlouho až se těsto nechytá ani rukou ani válu, musí být pružné.
-
2
Vytvarujeme bochánek, potřeme máslem a přikryjeme teplým hrncem.
-
3
Necháme asi hodinu odpočinout, pak těsto rozdělíme na dvě poloviny. Z jedné vyválíme placku, potřeme rozpuštěným máslem a vytáhneme od středu do krajů. Pokapeme máslem, posypeme strouhankou a poklademe oloupanými na dílky nakrájenými jablky, zasypeme skořicí, cukrem, posekanými ořechy a rozinkami.
-
4
Závin opatrně svineme a přendáme na plech vyložený pečícím papírem, povrch potřeme máslem.
-
5
Pečeme v předehřáté troubě.
-
6
Stejně uděláme i druhý závin.
-
7
Vychladlý pocukrujeme.