Zapékaná ryba se sezamem a zázvorovou marinádou
Suroviny
- 2 kávová lžička Olej sezamový
- 1 kávová lžička Krevetová pasta
- 2 kávová lžička Cukr krupice
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Zázvor celý
- 2 ks Chilli paprička
- 4 ks Šalotka
- 2 ks Limetka
- 4 ks Banánové listy
- 1 kg Mořský ďas
- 2 polévková lžíce Sezam - semena
- 2 polévková lžíce Olej rostlinný
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2191 kcal
- Sacharidy 109 g
- Tuky 142 g
- Sodík 2608 mg
- Bílkoviny 112 g
- Uhlovodany 109 g
- Cholesterol 322.5 mg
- Draslík 3615.1 mg
- Vláknina 23764.2 mg
- Vitamín A 23764.2 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 34.4 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ryby bez hlavy dobře očistíme a osušíme. Ostrým nožem je nařízneme po obou stranách až ke kosti.
-
2
Na marinádu rozehřejeme rostlinný a sezamový olej. Nasypeme sezamová semínka a osmahneme dozlatova. Přidáme nadrobno nakrájený zázvor, nadrobno nakrájené chilli papričky zbavené semínek, rozmačkaný česnek a nakrájenou cibuli.
-
3
Za stálého míchání cca 2 min. povaříme, dokud zelenina nezměkne. Přidáme vodu, krevetovou pastu nebo rybí omáčku, cukr, pepř a limetkovou šťávu a vaříme ještě cca 3 min. Pánev odstavíme a marinádu necháme vychladnout.
-
4
Z banánových listů odstraníme stonky a namočíme do vroucí vody aby změkly. Potřeme rostlinným olejem, ryby potřeme marinádou, zabalíme do banánových listů, upevníme pomocí grilovací jehly a necháme cca 3 hodiny odstát, aby se chutě promísily.
-
5
Troubu předehřejeme na 190 stupňů, ryby dáme na plech a pečeme cca 35-40 min.