Krůtí rizoto
Suroviny
- 300 g Krůtí maso
- 350 g Rýže loupaná
- 40 g Sýr Parmezán
- 1 ks Cibule
- 1 ks Citrony
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 ks Celer řapíkatý
- 0.5 ks Koriandr čerstvý
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Šafrán
- 1 stroužek Česnek
- 0.25 l Víno bílé
- 0.75 l Vývar drůbeží
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 3 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 883 kcal
- Sacharidy 84 g
- Tuky 109 g
- Sodík 879 mg
- Bílkoviny 29 g
- Uhlovodany 81 g
- Cholesterol 63.8 mg
- Draslík 482.9 mg
- Vláknina 11102.2 mg
- Vitamín A 11102.2 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 22.6 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Maso nakrájíme na proužky, lehce posypeme moukou. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme na kostičky, česnek prolisujeme. Mrkev a celerové stonky očistíme a vše nakrájíme na tenké plátky.
-
2
V širokém hrnci rozpálíme olej s máslem, přidáme cibuli, podusíme, přidáme zeleninu, maso a vše osmažíme. Pak přidáme vypranou rýži a necháme ji zesklovatět.
-
3
Zalijeme vínem, přidáme plátek citrónu a povaříme. Za stálého míchání přilijeme vývar, tekutina se stále musí vařit. Osolíme, opepříme, přidáme špetku šafránu a dusíme při mírné teplotě asi 20 minut. Plátek citrónu vyjmeme.
-
4
Hotové rizoto by mělo být trochu kašovité, ale ne příliš. Nasekané lístky koriandru vmícháme do rizota. Posypeme nastrouhaným parmezánem a ihned podáváme.