Dervišova lahůdka - libanonská specialita
Suroviny
- 250 g Brambory
- 250 g Cuketa
- 250 g Lilek
- 100 g Sýr ovčí tvrdý - Pecorino
- 400 g Jehněčí maso mleté
- 350 ml Hovězí vývar základní
- 3 ks Cibule
- 3 ks Rajčata
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 špetka Hřebíček mletý
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1.13 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 516 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 35 g
- Sodík 367 mg
- Bílkoviny 30 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 73 mg
- Draslík 1095.8 mg
- Vláknina 12760.5 mg
- Vitamín A 12760.5 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 33.3 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zeleninu omyjeme. Cuketu a lilek nakrájíme na plátky, lilek nasolíme a necháme půl hodiny odležet. Poté jej opláchneme, necháme okapat. Rajčata spaříme, zchladíme a oloupeme. Vnitřky vybereme lžičkou a dužninu nakrájíme. Cibuli a brambory oloupeme a nakrájíme na kousky. Maso smícháme s moukou, opečeme na dvou lžících oleje, dle chuti osolíme, okořeníme mletým muškátovým oříškem a hřebíčkem.
-
2
Zapékací mísu vymastíme lžíci oleje, jednotlivé druhy zeleniny střídavě navrstvíme do zapékací mísy tak, aby se vždy mírně překrývaly. Poslední vrstva bude masová a vše zalijeme vývarem. Dusíme přikryté v troubě předehřáté na 220 °C půl hodiny. Pokrm poté odklopíme a pečeme dalších 30 minut. Na závěr posypeme pokrm nastrouhaným sýrem a zapečeme v troubě, dokud se sýr neroztaví.