Omeleta se špenátem a bramborami
Suroviny
- 800 g Brambory
- 400 g Špenát listový čerstvý
- 100 ml Smetana 12% (konzumní)
- 4 ks Vejce slepičí
- 0.5 hrst Petržel - nať
- 0.5 hrst Pažitka
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 špetka Sůl
- 1 stroužek Česnek
- 1.8 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Olej rostlinný
- 1 polévková lžíce Slunečnice - semena
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 305 kcal
- Sacharidy 31 g
- Tuky 14 g
- Sodík 315 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 255.3 mg
- Draslík 1506.4 mg
- Vláknina 15278.2 mg
- Vitamín A 15278.2 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 55.6 mg
- Vitamín E 3.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 35.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Řádně omyté brambory uvaříme i se slupkou v osolené vodě. Teplé oloupeme, necháme vychladnout a poté nakrájíme na plátky. Špenát opláchneme ve studené vodě, vložíme do kastrolku a krátce podusíme mírně podlitý. Špenát necháme okapat, vychladnout, vymačkáme a listy rozmačkáme vidličkou.
-
2
Slunečnicová semínka opražíme na rozehřátém oleji, přidáme prolisovaný česnek a brambory. Za občasného míchání zprudka opečeme dočervena.
-
3
Petrželku s pažitkou jemně nasekáme. Vejce rozšleháme, vmícháme smetanu, dle chuti osolíme, opepříme a přidáme polovinu bylinek.
-
4
Připravený špenát přidáme k bramborám, řádně prohřejeme, zalijeme vaječnou míšeninou, jednou zlehka promícháme a poté pozvolna opékáme tak dlouho, dokud se vejce nesrazí a nezhoustnou (zhruba 10 minut).
-
5
Omeletu necháme chvilku na pánvi „dojít“, poté ji sesuneme na větší plochou mísu, posypeme bylinkami a servírujeme nakrájenou na dílky.