Ruský boršč

Hodnocení 1x 1x
Čas přípravy: 180 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 30 g Cibule
  • 30 g Slanina vepřová
  • 330 g Hovězí maso přední
  • 100 g Vepřová plec
  • 20 g Sůl
  • 0.2 g Bobkový list
  • 0.2 g Nové koření celé
  • 100 g Zelenina kořenová
  • 70 g Rajčata
  • 7 g Cukr krupice
  • 30 g Červená řepa
  • 70 g Brambory
  • 7 g Paprika mletá sladká
  • 200 g Kosti hovězí řídké
  • 150 g Zelí hlávkové bílé
  • 70 g Citrony
  • 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 70 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 1700 ml Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 187 kcal
  • Sacharidy 7 g
  • Tuky 11 g
  • Sodík 921 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 5 g
  • Cholesterol 48 mg
  • Draslík 304.4 mg
  • Vláknina 3264.8 mg
  • Vitamín A 3264.8 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 13.5 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kosti omyjeme, rozsekáme a vložíme do hrnce. Přidáme opláchnuté hovězí a vepřové maso, zalijeme vodou, uvedeme do varu, omezíme příkon tepla, osolíme, přidáme nové koření a bobkový list, oloupanou a rozkrájenou cibuli a nejméně 2 hodiny zvolna vaříme. Vepřové maso vyjmeme dřív - rozvařilo by se.

  • 2

    Po uvaření hvězího masa vývar procedíme hustým cedníkem, přidáme očištěnou, opláchnutou a na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu, hlávkové zelí, oloupané a na kostičky nakrájené brambory a opláchnutá a na malé kousky nakrájená rajčata. Vše krátce povaříme.

  • 3

    Slaninu nakrájíme na menší kostičky, mírně ji rozškvaříme, zpěníme na ní papriku a přidáme do polévky.

  • 4

    Prosátou mouku rozšleháme se smetanou a za stálého promíchání vlijeme do polévky. Vaříme nejméně půl hodiny.

  • 5

    Potom do polévky přidáme uvařenou, oloupanou červenou řepu, nakrájenou na hrubší nudličky, vložíme kostičky hovězího a vepřového masa, přichutíme cukrem a citronovou šťávou a krátce povaříme.

Komentáře k receptu