Ruský boršč
Suroviny
- 30 g Cibule
- 30 g Slanina vepřová
- 330 g Hovězí maso přední
- 100 g Vepřová plec
- 20 g Sůl
- 0.2 g Bobkový list
- 0.2 g Nové koření celé
- 100 g Zelenina kořenová
- 70 g Rajčata
- 7 g Cukr krupice
- 30 g Červená řepa
- 70 g Brambory
- 7 g Paprika mletá sladká
- 200 g Kosti hovězí řídké
- 150 g Zelí hlávkové bílé
- 70 g Citrony
- 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 70 ml Smetana 12% (konzumní)
- 1700 ml Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 187 kcal
- Sacharidy 7 g
- Tuky 11 g
- Sodík 921 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 48 mg
- Draslík 304.4 mg
- Vláknina 3264.8 mg
- Vitamín A 3264.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 13.5 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kosti omyjeme, rozsekáme a vložíme do hrnce. Přidáme opláchnuté hovězí a vepřové maso, zalijeme vodou, uvedeme do varu, omezíme příkon tepla, osolíme, přidáme nové koření a bobkový list, oloupanou a rozkrájenou cibuli a nejméně 2 hodiny zvolna vaříme. Vepřové maso vyjmeme dřív - rozvařilo by se.
-
2
Po uvaření hvězího masa vývar procedíme hustým cedníkem, přidáme očištěnou, opláchnutou a na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu, hlávkové zelí, oloupané a na kostičky nakrájené brambory a opláchnutá a na malé kousky nakrájená rajčata. Vše krátce povaříme.
-
3
Slaninu nakrájíme na menší kostičky, mírně ji rozškvaříme, zpěníme na ní papriku a přidáme do polévky.
-
4
Prosátou mouku rozšleháme se smetanou a za stálého promíchání vlijeme do polévky. Vaříme nejméně půl hodiny.
-
5
Potom do polévky přidáme uvařenou, oloupanou červenou řepu, nakrájenou na hrubší nudličky, vložíme kostičky hovězího a vepřového masa, přichutíme cukrem a citronovou šťávou a krátce povaříme.