Rybí polévka se zeleninou
Suroviny
- 100 g Hrášek
- 100 g Celer bulvový
- 100 g Petržel kořen
- 200 g Filé rybí
- 100 g Krevety tygří - loupané
- 100 g Mrkev kořen
- 200 ml Smetana 12% (konzumní)
- 1 ks Pórek
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Bazalka
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 polévková lžíce Vegeta
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Mouka rýžová
- 0.4 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 240 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 66 g
- Sodík 130 mg
- Bílkoviny 32 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 46.3 mg
- Draslík 435 mg
- Vláknina 9866.5 mg
- Vitamín A 9866.5 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 56.5 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 54.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kořenovou zeleninu očistíme, opláchneme a nakrájíme na kostičky. Pórek řádně omyjeme, nakrájíme na plátky a orestujeme v hrnci na lžíci oleje. K pórku přidáme pokrájenou zeleninu a zprudka opečeme minutu. Poté přilijeme litr vody, přidáme bobkový list a vegetu. Uvedeme k varu a přidáme hrášek. Polévku přikryjeme a vaříme doměkka 20 minut.
-
2
Filé opláchneme, osušíme ubrouskem, pokapeme citronovou šťávou a osolíme. Vložíme na rozehřátý olej a opečeme z každé strany 2 minuty. Poté filé přikryjeme a udržujeme teplé. Krevety opláchneme v horké vodě, necháme okapat a 14 krevet odložíme stranou.
-
3
Malou naběračku vývaru smícháme se smetanou a moukou a vymícháme dohladka, přilijeme do hrnce a vše pozvolna vaříme 5 minut. Mezitím nakrájíme filé na kousky a spolu s krevetami přidáme do vroucí polévky a ještě chvilku povaříme. Na závěr polévku osolíme, opepříme, přidáme citronovou šťávu a ozdobíme odloženými krevetami a bazalkou. Polévka má mírně nakyslou chuť, proto je vhodná po oslavách.