Arabský rýžový salát
Suroviny
- 200 g Rýže loupaná
- 50 g Oříšky piniové
- 1 kávová lžička Kurkuma
- 1 kávová lžička Worcester (worcesterská omáčka)
- 1 kávová lžička Harissa pasta
- 1 kávová lžička Kmín římský
- 2 ks Citrony
- 2 ks Jogurt bílý
- 1 ks Kuřecí prsa
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Hřebíček
- 3 ks Celer řapíkatý
- 2 ks Šalotka
- 4 ks Cibulka jarní
- 0.5 ks Máta
- 1 špetka Skořice mletá
- 1 stroužek Česnek
- 1 l Vývar drůbeží
- 2 polévková lžíce Hrozinky
- 3 polévková lžíce Majonéza
- 3 polévková lžíce Olej sezamový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1825 kcal
- Sacharidy 157 g
- Tuky 66 g
- Sodík 1951 mg
- Bílkoviny 49 g
- Uhlovodany 157 g
- Cholesterol 77 mg
- Draslík 1964.6 mg
- Vláknina 25000.6 mg
- Vitamín A 25000.6 mg
- Vitamín B6 1.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 104.1 mg
- Vitamín E 6.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kuřecí řízek vaříme ve vývaru s bobkovým listem a hřebíčkem asi půl hodiny. Vyjmeme a nakrájíme na kousky. Vývar si ponecháme.
-
2
V hrnci rozpálíme lžíci oleje, krátce osmahneme rýži, zalijeme vývarem a necháme asi 30 minut dusit na mírném plameni. Šalotky a česnek oloupeme, nasekáme najemno a krátce opečeme v pánvi na dvou lžících sezamového oleje. Přidáme pinie, rozinky a ještě chvíli dusíme.
-
3
Řapíkatý celer a jarní cibulky očistíme a nakrájíme na jemné plátky. Mátu nasekáme najemno a vše vmícháme do ještě teplé rýže.
-
4
Polovinu citrónové šťávy smícháme s kmínem, kurkumou a skořicí, vmícháme do salátu.
-
5
Všechny suroviny na dresink promícháme se zbytkem citrónové šťávy a podáváme k salátu.