Artyčokový salát s cizrnou
Suroviny
- 600 g Fazolové lusky zelené
- 400 g Cizrna
- 800 g Artyčoky
- 50 g Ořechy lískové
- 1 kávová lžička Kmín římský
- 1 kávová lžička Hořčice
- 1 ks Cibule
- 1 ks Citrony
- 1 ks Mrkev kořen
- 0.5 ks Petržel - nať
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- 2 polévková lžíce Ocet vinný
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Kopr čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 659 kcal
- Sacharidy 104 g
- Tuky 106 g
- Sodík 284 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 101 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 2152.5 mg
- Vláknina 74146.8 mg
- Vitamín A 74146.8 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 71.7 mg
- Vitamín E 3.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cizrnu necháme přes noc máčet ve vodě. Fazolky blanšírujeme asi 5 minut, aby byly křupavé, scedíme a zchladíme ve studené vodě, příčně rozpůlíme. Cizrnu uvaříme ve vodě, ve které se máčela (asi 60 minut), slijeme, necháme vychladnout. Společně s fazolkami dáme do větší mísy.
-
2
Červenou cibuli oloupeme a nakrájíme na jemná kolečka, karotku očistíme, nastrouháme nahrubo. Srdíčka artyčoků rozčtvrtíme, smícháme s mrkví, cibulí, nasekanou petrželí a koriandrem.
-
3
Česnek oloupeme, kopr opláchneme, osušíme a nasekáme na jemno.
-
4
Smícháme ocet, olej, hořčici, citrónovou šťávu, kmín, sůl, pepř a nakonec kopr. Dresinkem přelijeme zeleninu, promícháme.
-
5
Lískové oříšky opražíme na suché pánvi, aby voněly, a nasypeme je na salát.