Mouřenín s čokoládou a ořechy
Suroviny
- 250 g Čokoláda hořká
- 170 g Ořechy vlašské
- 300 g Cukr krupice
- 35 g Kakao - prášek
- 200 g Poleva čokoládová
- 40 g Med včelí
- 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 250 ml Olej rostlinný
- 80 ml Smetana sójová
- 1 kávová lžička Tresť vanilková
- 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 6 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 špetka Sůl
- 6 polévková lžíce Káva Espresso
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 500 kcal
- Sacharidy 50 g
- Tuky 32 g
- Sodík 76 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 43 g
- Cholesterol 93.3 mg
- Draslík 257.5 mg
- Vláknina 5940.4 mg
- Vitamín A 5940.4 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.2 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme trochu vychladnout. Ořechy nasekáme, vejce utřeme s cukry, esencí a solí do jemného krému. Vmícháme 3 lžíce kávy a řepkový olej.
-
2
Mouku smícháme s 25 g kakaa a práškem do pečiva, vmícháme do vaječného krému. Promícháme s ořechy a čokoládou.
-
3
Plech vyložíme pečicím papírem a těsto na něj rozetřeme. Pečeme v předehřáté troubě na 175 °C asi 30-35 minut. Horký koláč napustíme zbylou kávou a necháme vychladnout.
-
4
Polevu zahříváme za stálého míchání v rendlíku spolu se smetanou a medem, dokud se nerozpustí. Potřeme koláč, necháme chvíli zaschnout, pak posypeme zbylým kakaem a nakrájíme na čtverce.