Pekanový koláč

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 115 g Ořechy pekanové
  • 115 g Máslo čerstvé
  • 115 g Cukr třtinový
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 75 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 120 ml Med včelí
  • 1 kávová lžička Tresť vanilková
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 341 kcal
  • Sacharidy 29 g
  • Tuky 24 g
  • Sodík 59 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 23 g
  • Cholesterol 117.9 mg
  • Draslík 99.8 mg
  • Vláknina 2728.5 mg
  • Vitamín A 2728.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.2 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 19.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Pekanové ořechy pražíme 5 minut na suché pánvi. Vložíme do mixéru a jemně rozmixujeme. Vložíme do mísy.

  • 2

    V jiné míse utřeme máslo s cukrem do pěny, přidáme vanilkovou esenci a žloutky.

  • 3

    Do mísy k ořechům přidáme mouku a promícháme. Bílky se špetkou soli ušleháme na pevný sníh, opatrně přidáme k žloutkové směsi, pak jemně vmícháme směs mouky a ořechů.

  • 4

    Přendáme do kulaté dortové formy o průměru 20 cm, vymazané tukem. Troubu předehřejeme na 180 °C a koláč pečeme 30 minut. Necháme 5 minut stydnout ve formě, poté vyjmeme na mřížku, aby zcela vychladl. Přendáme na tác.

  • 5

    Máslo rozpustíme v pánvi, přidáme med a za stálého míchání přivedeme k varu. Snížíme plamen a dusíme ještě 3 minuty. Nalijeme na koláč. Podáváme se šlehačkou nebo créme fraiche.

Komentáře k receptu