Jahodové rizoto se špenátem

Hodnocení 1x 1x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Rýže loupaná
  • 300 g Jahody zahradní
  • 300 g Špenát listový čerstvý
  • 100 ml Víno bílé
  • 100 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Bazalka
  • 1 l Voda pitná
  • 1 l Vývar zeleninový
  • 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 681 kcal
  • Sacharidy 93 g
  • Tuky 27 g
  • Sodík 1439 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 92 g
  • Cholesterol 38.5 mg
  • Draslík 987.7 mg
  • Vláknina 15930 mg
  • Vitamín A 15930 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 82.5 mg
  • Vitamín E 3.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 52 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oloupanou cibuli jemně nakrájíme. Očištěný a omytý špenát povaříme v osolené vodě asi 2 minuty, zchladíme studenou vodou a necháme okapat. Listy nadrobno nasekáme.

  • 2

    Cibuli zpěníme na másle, přidáme propláchnutou rýži, necháme ji zesklovatět a zalijeme vínem. Přilijeme trochu vývaru a zvolna dusíme doměkka. Rýži občas zamícháme a nakonec vmícháme smetanu.

  • 3

    Do rýže přidáme špenát a společně 5 minut prohříváme. Potom vmícháme omyté, na kousky nakrájené jahody a necháme krátce rozležet.

  • 4

    Rizoto upravíme na talíře a ozdobíme lístky bazalky.

Komentáře k receptu