Guláš z oháňky
Suroviny
- 400 g Rajčata
- 800 g Hovězí oháňka
- 80 ml Olej olivový
- 375 ml Víno bílé
- 375 ml Hovězí vývar základní
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 ks Celer - nať
- 2 ks Cibule
- 1 ks Pórek
- 1 ks Bobkový list
- 2 stroužek Česnek
- 5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Pepř černý mletý
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Tymián čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 815 kcal
- Sacharidy 19 g
- Tuky 23 g
- Sodík 444 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 430.3 mg
- Vláknina 5847.8 mg
- Vitamín A 5847.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 23.5 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hovězí oháňku nakrájíme na 2 cm dlouhé kousky a obalíme v kořeněné mouce.
-
2
Ve větší ohnivzdorné nádobě rozpálíme 2 lžíce oleje a postupně maso osmažíme do hněda. Přilijeme zbytek oleje, rozpálíme, vložíme nasekanou cibuli, pórek, mrkev, celer, česnek a smažíme asi 5 minut, do měkka.
-
3
Přimícháme krájená rajčata z konzervy, víno, vývar, bobkový list, tymián a přivedeme k varu. Do hrnce ponoříme maso, přiklopíme, pečeme v předehřáté troubě na 150°C asi 4 - 5 hodin, záleží na velikosti oháňky. Dobře pečené maso musí jít snadno od kosti.
-
4
Podáváme posypané petrželkou.