Jehněčí na pepři s ovocem
Suroviny
- 225 g Kandované ovoce
- 800 ml Voda pitná
- 280 ml Hovězí vývar základní
- 140 ml Sherry brandy
- 1 špetka Sůl
- 1 kg Jehněčí maso
- 1 polévková lžíce Pepř černý mletý
- 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 3 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 949 kcal
- Sacharidy 59 g
- Tuky 48 g
- Sodík 306 mg
- Bílkoviny 30 g
- Uhlovodany 58 g
- Cholesterol 229.4 mg
- Draslík 82.6 mg
- Vláknina 2128 mg
- Vitamín A 2128 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.3 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2397.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Směs sušeného ovoce dáme do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu, stáhneme a necháme 2 hodiny máčet.
-
2
Jehněčí maso posypeme pepřem a do masa zatlačíme. Máslo rozpálíme na pánvi, vložíme maso a opečeme na středním plameni z obou stran. Hotové dáme na talíř. Do výpeku přisypeme mouku a na mírném plameni necháme zezlátnout, postupně vmícháme vývar a nakonec sherry, přivedeme k varu.
-
3
Ovoce scedíme, přidáme do pánve, kam jsme vrátili i maso, zakryjeme a vaříme na mírném plameni asi 20 minut, dokud maso i ovoce nezměknou. Hotové maso vyjmeme z pánve a nakrájíme na příčné plátky o síle asi půl centimetru. Dáme na talíř a ozdobíme ovocem.
-
4
Do omáčky zamícháme smetanu a přivedeme k varu. Necháme zhoustnout, hotovou omáčkou přelijeme maso na talíři a ihned podáváme.