Závin tažený

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 kávová lžička Sádlo škvařené
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 0.125 l Voda pitná
  • 1.5 kg Jablka
  • 1 šálek Strouhanka
  • 1 šálek Cukr krupice
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 524 kcal
  • Sacharidy 100 g
  • Tuky 12 g
  • Sodík 122 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 63 g
  • Cholesterol 53.9 mg
  • Draslík 290.8 mg
  • Vláknina 13114 mg
  • Vitamín A 13114 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 11.5 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 12.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Ve vlahé vodě rozehřejeme sádlo, přilijeme do důlku v mouce, přidáme rozkvedlaná vejce a sůl. Vypracujeme vláčné těsto. Přiklopíme je nahřátým kastrolem a necháme půl hodiny odležet. Z těsta poté vyválíme dva bochánky, které nehněteme v mouce. Bochánky položíme ma moukou poprášené ubrousky a válečkem zčásti rozválíme. Plát těsta následně vytáhneme přes hřbet ruky do velice tenka, řádně vytáhneme i okraje. Vytažený plát pokropíme máslem, posypeme ze 2/3 na kousku másla opraženou strouhanku, poklademe na plátky nakrájenými jablky, pocukrujeme a těsto balíme od naplněné strany. Volnou třetinu těsta pokapeme máslem, aby těsto lístkovalo. Pomocí ubrousku přenesem závin na pomaštěný plech, potřeme máslem, stejným způsobem připravíme i druhý závin.

  • 2

    Záviny pečeme ve středně vyhřáté troubě 35 minut. Závin podáváme teplý, pocukrovaný.

Komentáře k receptu