Vepřové rolády s polentou
Suroviny
- 800 g Vepřové maso libové
- 225 g Mouka kukuřičná
- 500 g Šunka dušená
- 120 g Rajčata
- 140 ml Víno bílé
- 1500 ml Vývar drůbeží
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Protlak rajčatový
- 1 ks Cibule
- 4 ks Žampiony čerstvé
- 2 ks Celer - nať
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 0.27 polévková lžíce Olej olivový
- 4 polévková lžíce Sýr Parmezán
- 1 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
- 6 polévková lžíce Víno Marsala
- 6 polévková lžíce Vývar drůbeží
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 754 kcal
- Sacharidy 34 g
- Tuky 30 g
- Sodík 833 mg
- Bílkoviny 39 g
- Uhlovodany 32 g
- Cholesterol 106.3 mg
- Draslík 514.8 mg
- Vláknina 4856.4 mg
- Vitamín A 4856.4 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.6 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2532.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ve velkém hrnci přivedeme k varu vývar na polentu a za stálého míchání přisypáváme kukuřičnou mouku. Přidáme sůl a pepř, za stálého míchání vaříme na mírném ohni 55 minut.
-
2
Vepřové řízky nebo steaky zploštíme, na každý dáme plátek šunky a nasekané žampióny. Posypeme strouhaným Parmezánem a šalvějí. Strany řízků přehneme směrem do středu, přitiskneme a srolujeme do rolády. Každý svitek upevníme párátkem a obalíme v mouce. Ve větší pánvi na rozpáleném oleji smažíme nejprve spojem dolů, poté opečeme celé a udržujeme teplé.
-
3
Na výpek v pánvi dáme na jemno nasekanou cibuli a celer, smažíme do zhnědnutí. Přidáme utřený česnek a všechny zbylé suroviny kromě vína Marsala. Šťávu z rajčat si schováme na později. Omáčku přivedeme k varu a rajčata rozmícháme na kousky. Rolády vrátíme na pánev, zakryjeme a vaříme na středním plameni 20 minut. Pokud máme nedostatek tekutiny, přilijeme šťávu z rajčat.
-
4
Když je maso hotové, přendáme ho na talíř a uchováme teplé. Do omáčky přilijeme víno Marsala, přivedeme k varu a vaříme 5 - 10 minut. Omáčku můžeme zjemnit v mixéru.
-
5
Polentu nandáme na talíř, z rolád vyndáme párátka a položíme na polentu. Omáčkou polijeme maso a talíř ozdobíme čerstvou šalvějí.