Vepřové rolády s polentou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 145 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 800 g Vepřové maso libové
  • 225 g Mouka kukuřičná
  • 500 g Šunka dušená
  • 120 g Rajčata
  • 140 ml Víno bílé
  • 1500 ml Vývar drůbeží
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Protlak rajčatový
  • 1 ks Cibule
  • 4 ks Žampiony čerstvé
  • 2 ks Celer - nať
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 0.27 polévková lžíce Olej olivový
  • 4 polévková lžíce Sýr Parmezán
  • 1 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
  • 6 polévková lžíce Víno Marsala
  • 6 polévková lžíce Vývar drůbeží
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 754 kcal
  • Sacharidy 34 g
  • Tuky 30 g
  • Sodík 833 mg
  • Bílkoviny 39 g
  • Uhlovodany 32 g
  • Cholesterol 106.3 mg
  • Draslík 514.8 mg
  • Vláknina 4856.4 mg
  • Vitamín A 4856.4 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 5.6 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2532.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Ve velkém hrnci přivedeme k varu vývar na polentu a za stálého míchání přisypáváme kukuřičnou mouku. Přidáme sůl a pepř, za stálého míchání vaříme na mírném ohni 55 minut.

  • 2

    Vepřové řízky nebo steaky zploštíme, na každý dáme plátek šunky a nasekané žampióny. Posypeme strouhaným Parmezánem a šalvějí. Strany řízků přehneme směrem do středu, přitiskneme a srolujeme do rolády. Každý svitek upevníme párátkem a obalíme v mouce. Ve větší pánvi na rozpáleném oleji smažíme nejprve spojem dolů, poté opečeme celé a udržujeme teplé.

  • 3

    Na výpek v pánvi dáme na jemno nasekanou cibuli a celer, smažíme do zhnědnutí. Přidáme utřený česnek a všechny zbylé suroviny kromě vína Marsala. Šťávu z rajčat si schováme na později. Omáčku přivedeme k varu a rajčata rozmícháme na kousky. Rolády vrátíme na pánev, zakryjeme a vaříme na středním plameni 20 minut. Pokud máme nedostatek tekutiny, přilijeme šťávu z rajčat.

  • 4

    Když je maso hotové, přendáme ho na talíř a uchováme teplé. Do omáčky přilijeme víno Marsala, přivedeme k varu a vaříme 5 - 10 minut. Omáčku můžeme zjemnit v mixéru.

  • 5

    Polentu nandáme na talíř, z rolád vyndáme párátka a položíme na polentu. Omáčkou polijeme maso a talíř ozdobíme čerstvou šalvějí.

Komentáře k receptu