Domácí nudle tagliatelle s letní omáčkou
Suroviny
- 120 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 120 g Mouka pšeničná hrubá
- 450 g Rajčata
- 140 ml Olej olivový
- 0.08 kávová lžička Olej olivový extra panenský
- 1 ks Cibule
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Paprika zelená
- 1 špetka Sůl
- 2 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Bazalka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 603 kcal
- Sacharidy 53 g
- Tuky 39 g
- Sodík 107 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 122.7 mg
- Draslík 391.5 mg
- Vláknina 7672 mg
- Vitamín A 7672 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 32.9 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mouky uděláme důlek, nalijeme olej, nasypeme sůl a vejce. Vidličkou suroviny rozmícháme, můžeme použít i mixér. Když je polovina mouky zpracovaná, začneme těsto hníst dlaněmi, ne však prsty. Znovu můžeme použít mixér. Hotové těsto přikryjeme, necháme 15 minut odpočinout.
-
2
Poté těsto rozdělíme na čtvrtiny a válečkem vyválíme na pomoučněném válu, můžeme použít i strojek na výrobu těstovin. Těstovinové pláty necháme asi 10 minut schnout na utěrce nebo pomoučněném povrchu. Pláty nakrájíme na 5 mm široké proužky, přičemž je sypeme lehce moukou. Nakrájené těstoviny necháme sušit, mezitím připravíme omáčku.
-
3
Suroviny na omáčku dobře nakrájíme, zamícháme a necháme přes noc v lednici.
-
4
Těstoviny vaříme ve vroucí slané vodě se lžící oleje asi 5 - 6 minut. Necháme okapat, propláchneme horkou vodou, opět necháme okapat. Teplé nudle dáme na mísu, studenou omáčku na ně a promícháme.