České vdolky

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Mouka polohrubá
  • 20 g Droždí
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 0.375 l Mléko polotučné
  • 2 polévková lžíce Cukr krupice
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 0.04 polévková lžíce Olej rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 599 kcal
  • Sacharidy 105 g
  • Tuky 12 g
  • Sodík 247 mg
  • Bílkoviny 21 g
  • Uhlovodany 100 g
  • Cholesterol 200.5 mg
  • Draslík 279 mg
  • Vláknina 9550 mg
  • Vitamín A 9550 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Půl šálku mléka mírně zahřejeme, přidáme lžičku cukru, rozdrobíme do něj droždí a necháme vzejít kvásek.

  • 2

    Do mísy vsypeme mouku, osolíme, přidáme cukr, žloutky, rozehřáté máslo, vlijeme vzešlý kvásek a zbytek vlahého mléka. Vypracujeme husté těsto a necháme vykynout.

  • 3

    Lžící nabíráme kousky vykynutého těsta na vál posypaný moukou, vytvoříme kuličky, mírně zploštíme a dáme opět kynout.

  • 4

    Tuk rozehřejeme v kastrolu, vdolky do něho klademe horní stranou dolů a smažíme na středně silném ohni. Hotové pokládáme na papírový ubrousek, aby přebytečný tuk odkapal.

  • 5

    Potíráme je povidly, posypeme nastrouhaným tvarohem a ozdobíme jogurtem.

Komentáře k receptu