Nadívaná vepřová pečeně
Suroviny
- 1200 g Vepřová kýta
- 300 g Šalotka
- 75 g Slanina vepřová
- 100 g Sýr Eidam cihla 40%
- 300 ml Víno jablečné
- 1 kávová lžička Sůl
- 5 ks Křížaly (sušená jablka)
- 3 ks Jablka
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Hřebíček mletý
- 0.47 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 720 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 41 g
- Sodík 352 mg
- Bílkoviny 46 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 156 mg
- Draslík 991.3 mg
- Vláknina 4173.7 mg
- Vitamín A 4173.7 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 13.4 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Maso omyjeme, osušíme a nařízneme do něj kapsu. Uvnitř i na povrchu maso potřeme solí, pepřem a mletým hřebíčkem.
-
2
Šalotky oloupeme, 3 na jemno nasekáme, zbylé pokrájíme na čtvrtky. Křížaly nakrájíme na kostičky, s posekanou šalotkou a rozkrájenou slaninou opečeme na lžíci másla. Vyjmeme a necháme vychladnout.
-
3
Do slaniny se šalotkami přidáme sekanou petrželku a nastrouhaný sýr, opepříme a nádivkou naplníme kapsu. Maso sepneme jehlami.
-
4
V kastrolu na lžíci rozehřátého másla opečeme kýtu po všech stranách, vložíme do středně vyhřáté trouby, pečeme ještě 30 minut. Přidáme zbylou šalotku a pečeme dalších 40 minut. Během pečení maso podléváme šťávou a před koncem pečení přidáme oloupaná, na osminky nakrájená jalblka.
-
5
Pečeni vyjmeme, šťávu propasírujeme a rozvaříme s vínem, osolíme, opepříme.
-
6
Maso nakrájíme na porce, podáváme s šalotkou a jablky. Omáčku podáváme zvlášť.