Vepřové řízky s medovou omáčkou a mangem
Suroviny
- 200 g Rýže Basmati
- 650 g Vepřová kýta
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Zázvor celý
- 2 ks Limetka
- 1 ks Mango
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 0.56 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.23 polévková lžíce Olej rostlinný
- 3 polévková lžíce Ocet jablečný
- 3 polévková lžíce Med včelí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 525 kcal
- Sacharidy 38 g
- Tuky 27 g
- Sodík 286 mg
- Bílkoviny 33 g
- Uhlovodany 38 g
- Cholesterol 112.2 mg
- Draslík 676.1 mg
- Vláknina 5029.8 mg
- Vitamín A 5029.8 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 25.7 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rýži krátce osmahneme na lžíci másla, přilijeme 400 ml osolené vody a dusíme na mírném ohni asi 20 minut.
-
2
Limetky omyjeme a osušíme, jednu oloupeme, kůru nakrájíme na nudličky, šťávu vymačkáme. Druhou limetku pokrájíme na dílky.
-
3
Oloupané mango vypeckujeme a rozkrájíme na kostičky. Opékáme na lžíci másla asi 2 minuty, vyjmeme a udržujeme teplé.
-
4
Omyté maso krájíme na řízky, mírně naklepeme a opékáme na rozehřátém oleji po každé straně asi 5 minut. Osolíme, opepříme, vyjmeme z pánve a necháme na teplém místě.
-
5
Výpek zředíme octem a necháme přejít varem. Vmícháme med, limetkovou kůru, nastrouhaný zázvor, povaříme 2 minuty. Přilijeme limetkovou šťávu, prohřejeme, vložíme řízky a krátce povaříme.
-
6
Řízky s omáčkou, mangem a rýží upravíme na nahřáté talíře, ozdobíme dílky limetky.